Hyppää sisältöön

ADR paperi, vältä tätä.

Mikä on ADR paperi? ADR on lyhennys sanoista American depositary receipt. ADR:n julkaisija on jokin amerikkailainen pankki ja se sisältää jonkin ei yhdysvaltojen osakemarkkinoilla olevan osakkeen/osakkeita. Yksi ADR osake voi siis sisältää tiettyjä osakkeita useampia kuin yhden - mutta tärkeätä siinä on, että ADR:n voi ostaa Yhdysvaltain dollareissa ja osinko saadaan yhdysvaltain dollareissa, oli paperiin sidotun arvopaperin todellinen valuutta mikä tahansa.

ADR on siis tietynlainen sopimus, jonka kautta sijoittaja voi ostaa osakkeita, joita ei myydä yhdysvaltojen pörssissä. Periaatteellisesti ei kuulosta pahalta. Mutta ADR:ään liittyy muutamia asioita, joiden takia kannattaa paperia välttää, ellei tiedä mitä ostaa.

lue lisää …

Kansainvälinen sijoittaminen

Blogini on keskittynyt puhtaasti kansainvälisiin markkinoihin. En ole kirjoittanut kovinkaan montaa sanaa Suomen pörssistä tai Suomalaisista pörssiyhtiöistä. Suomen pörssi on varsin pieni sisälämpöinen pörssi, jossa kaupankäynti on suhteellisen kallista erillaisten säätelyinstrumenttien takia. Suomi on ehdoton monopolien kotimaa, jonka ymmärtää hintoja seuratessaan.

Mutta laajemmilla markkinoilla on käytännössä paljon samoja ongelmia kuin Suomen omassa pörssissä, joten sijoitussuuntaukseni johtuu enemmän halusta liikkua suurilla markkina-alueilla kuin jököttää pienen pörssimmarkkinoilla. Valinnan varaa on enemmän.

Kansainvälisille markkinoille sijoittaessaan on hahmotettava valuutan merkitys sijoittamiseen; erillaisten paikallisten verotusjärjestelmien luonnetta; ymmärrettävä, miten tietoa kerätään; osattava pitää päänsä kylmänä erillaisissa kriisitilanteissa; kyettävä itse täyttämään verotiedot, sillä kansainväliset välittäjät eivät juuri osaa täytellä lomakkeita verottajaa varten saati ilmoittaa asioita suoraan verottajalle.

Poliittinen riski on sama kaikissa maissa, joten on osattava valita sellainen pörssi, jossa poliittinen riski on pienin. Jos sijoittaa suomalaisiin arvopapereihin ulkomailta käsin ymmärtää hyvin pian, mitä tarkoittaa poliittinen riski Suomessa - osinkovero on ulkomailta käsin noin 50%. Suomeen kannattaa vain sijoittaa suomesta. Suomi kuuluu samaan kalliiseen blokkiin, jossa istuvat Norjalaiset ja Tanskalaiset. Joku päivä voikin käydä, että Poliittinen riski iskee Suomen omaan nilkkaan, kun sopimuksia katsotaan muuallakin uusin silmin. Eli poliittinen riski on sijoittajan ikuinen ongelma.

lue lisää …

Valuuttakurssin merkitys lyhyaikaisissa kaupoissa

Otsikossa lukee lyhytaikaisissa kaupoissa, mutta todellisuudessa valuttakurssilla on merkitystä kaikissa kaupoissa, joissa kaupankävijällä on eri valuutta kuin kaupattavalla kohteella. Periaatteessa myös osingojen kohdalla valuuttakurssilla on merkitystä sillä hetkellä kuin kotiuttaa rahansa vieraasta valuutasta. Valuutta keinottelu on tavalla tai toisella osa kansainvälisen sijoittajan elämää. Sijoittaja ei välttämättä pyri saamaan voittoa valuttakurssieroista, mutta hänen olisi hyvä havaita, miten valuuttakurssit vaikuttavat mahdollisten voittojen kotiuttamiseen.

Valuttakurssi voi vaikuttaa hämmentävän voimakkaasti salkun markkina-arvo trendeihin. Koronakriisin aikana tapahtunut Euron arvon vahvistuminen näkyi omassa salkussani huomattavissa määrin. En koe asiaa ongelmana, koska tiedän valuuttojen liikeiden tulevaisuudessa korjaavan asian. Mutta jos rahat olisivat vain lyhyen ajan sijoitettuna kansainvälisiin osakkeisiin, niin asia voisi olla ongelma.

lue lisää …

REIT ja konkurssi

Korona aikakautena on spekuloitu monien REIT yhtiöiden konkursseilla. Aika on otollinen konkurssien miettimiselle, mutta saameko odottaa REIT-yhtiöiden konkurssisumaa. En usko. Mutta kuten aina on mahdollista, että jokin REIT yhtiö menee konkurssiin. Konkursseja ei tapahdu REIT maailmassa kovin tiuhaan, mutta niitä tapahtuu.

On mielenkiintoista vilkaista tiedemaailman julkaisuja ja huomata, että REIT:ien romahduksista ja niiden seurauksista ei ole kukaan tehnyt akateemista julkaisua. Tai ei ainakaan kovin helposti löydettävää. Kuitenkin historia opettaa monia asioita ja jonkillainen tutkimus aiheesta voisi olla oppimismielessä kiinnostava.

lue lisää …